Mutfaktaki Gizem/Elif AKŞAHİN

(...)Şunu asla unutmayın; geçmişini bilmeyenin geleceği de olamaz. Hepimizin atası aynı. Çok farklı yerlerden gelmiş ve bir birlerimizden farklı olabiliriz. Hepimiz aynı aşamalardan geçti. Kimimizin değeri, diğerinden daha fazla olabilir. Ancak, kendilerine eşlik ettiğimiz insanlar bunu biliyorlar mı? (...)

Daha Fazla Bilgi

İlya'nın Orman Macerası/Acibe SIKAR

Babaanne ve İlya hazırlıklarını bitirip yola koyuldular.Sabahın verdiği serinlik, İlya'nın yüzünü okşarken kanatlanıp sevinçten uçmak istiyordu adeta. Bir an önce ormana yetişip o mantarları bulmanın da keyfini yaşamak istiyordu.

Daha Fazla Bilgi

Liploka/Elif AKŞAHİN

Bir varmış, bir yokmuş. Çok uzak diyarların birinde bir kulübe de balıkçı yaşarmış. Balıkçı sahilde yaşadığı için, annesi de köyde yaşarmış ve arada sırada oğluna yemek yapar getirirmiş. Oğlu da tuttuğu balıkları satar, parasını annesine verirmiş. Annesinin en büyük dileği, ölmeden önce oğlunun evlendiğini görmekmiş. Köyün kızları, uzun boylu yakışıklı bu delikanlıya bayılırmış ama onun hiç biriyle evlenmeye niyeti yokmuş.

Daha Fazla Bilgi

Paşa'nın Atı/Acibe SIKAR

Paşanın atı bir dut ağacının gölgesinde durdu... Atın çok düşünceli ve üzgün duruşu,dut ağacına yakın su birikintisindeki küçük bir odun parçasının üstünde güneşlenen kurbağanın dikkatini çekti. "Selam,ben seni ilk defa buralarda görüyorum, hoşgeldin, neden böyle üzgünsün?" dedi." Ben, ben, çok çevik ,kuvvetli, paşanın ve ordunun en gözde ve güzel atıydım.Ama şimdi..."

Daha Fazla Bilgi

SAKIZ DAHA GÜZEL/Savaş ÜNLÜ

Okullarda öğrenciler için süt kampanyası başlamıştı. Kentin belediye başkanı bu kampanyaya çok önem veriyordu. Okulları tek tek dolaşıp süt dağıtım işinin nasıl yürüdüğünü özellikle izliyordu. Öğrencilere haftada iki litre süt dağıtılıyordu. Okul çıkışı, ellerinde süt kutularıyla evlerine dönen çocuklar çok mutluydular. Bir aylık kampanya süresinde bile öğrencilerde olumlu gelişmeler gözleniyordu. Zayıf, çelimsiz öğrenciler toparlanmış, kilo almaya başlamışlardı. Bu durum gazetelere bile konu olmuştu…

Daha Fazla Bilgi

Papatya/Gülnar KANDEYER

Masal masal içinde, dünyanın bir yerinde, olan biten her şey masalcının dilinde. Ona kulak verelim, dinleyip bekleyelim. Düşle gerçek ayrılmış mı? Anlayıp öğrenelim. Dinleyen hayale dalar, masalda dersler arar. Masalcının konusu, canlıların dünyası. Hepsi var bu masalda en güzeli, en hası. Uzat dolduralım boşalan her bir tası. #öykü #çocukedebiyatı #edebiyat #kurmaca

Daha Fazla Bilgi

Pınar'ın Masalı/ Gülnar KANDEYER

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde tam dört mevsim saklanır, aynı yılın içinde. Baharlar sizin olsun, eviniz bereketle dolsun. Bu iki mevsim bana yeter. Yazın mısırı haşlarım, kışın kestane közlerim. Masal sevenleri, geliyorlar mı diye gözlerim.

Daha Fazla Bilgi

Kırmızı Başlıklı Kız / Mevsim Yenice

Bir zamanlar küçük bir kız varmış. Hep kırmızı başlıklı bir pelerin giyermiş. Bu nedenle herkes ona Kırmızı Başlıklı Kız dermiş. Günlerden bir gün, Kırmızı Başlıklı Kız’ın canı babasının yaptığı meşhur kurabiyelerden çekmiş. Babasıyla mutfağa girip birlikte kurabiye yapmışlar.

Daha Fazla Bilgi

Cinsiyetçiliğin Reddi Olarak Çocuk Edebiyatı/Hatice KAPUZ

Cinsiyetçi olmayan çocuk kitabına erişmek oldukça zor. Kitaplarda çoğunlukla başrol erkek karakterlere ait, kadınlar mutfakta, ya da yan rollerde. Çocuklar bu kitaplardaki kahramanlarla özdeşlik kuruyorlar bu yüzden toplumsal cinsiyet eşitliği için aşağıdaki kriterler yardımcı olabilir.

Daha Fazla Bilgi

ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülleri

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) ödülleri pandemi zorluklarına rağmen bu yıl fiziksel olarak gerçekleştirilen Bologna Kitap Fuarı’nda açıklandı ve ödül kazanını İsveçli yazar ve çizer Eva Lindström oldu. 2023 ALMA aday başvuruları için: https://alma.se/en/nomination/nominating-bodies/

Daha Fazla Bilgi

Büyülü Dünyaların Gerçekçi Mimarı: Miyazaki/Gizem Deniz SUNA - Kopyala

Çizgilerin sınır tanımadığını her eserinde bir kez daha kanıtlayan Miyazaki; yapımcı, yönetmen ve hikaye anlatıcılığıyla hayatını devam ettirirken izleyicisini büyülü ormanların huzuru içinden hamamların boğucu sıcağına, oradan da okyanus kıyısındaki gezgin bir şatonun kollarına bırakıyor.

Daha Fazla Bilgi