Murat’tan Öyküsünü Yazana Mektup/ Ümit Ahmet DUMAN

Abim, özür dilerim senin kadar güzel yazamam ama içimden geldiği gibi yazıyom işte. İki üç haftadır içim kıpır kıpır. Hayatım bu işlerle geçti, bu yaşımdayım böyle güzel bir planı nasıl yapamadım, nasıl pişmanım nasıl kıskanıyorum bu gencecik kızı bi bilsen abim. Sabah haberini açıyom bu konu, akşam haberlerini açıyom aynı konu tartışa tartışa bi hal oldular. Biz o kadar iş başarıyoruz bir konuşmadılar. Hiç gördün mü bizim için “Türkiye’nin medarı iftiharı İngiliz’in elinden tarihi materyalleri Türkiye piyasasına kavuşturdu.“ diye bir haber. Uzun uzun konuşmasınlar, tamam ama hiç olmazsa bir minik manşet görseydik bari be abi.

Çuval çuval paralar uyduruk bir kâğıda yazılan aldım verdimler le nasıl el değiştiriyor. Hep derim dolandırıcılık eşittir hırsızlık değildir diye. Dolandırıcı planını yapar, avını tavlar avı da kuzu kuzu hiçbir zorlama olmadan kendi elleri ile teslim eder spalileri. Kızımız efsunlamış mıdır bu garibanları anlamam. Biz selam versek selamımızı bile neredeyse kayıtsız kuyutsuz almayacak bu koca koca adamlar, futbolcular, teknik direktörler, kelli felli işadamları bu işi nasıl yaparlar, nasıl bu tongaya düşerler, hala aklım ermez. Helal paramı kazanmadılar babaannemin dediği gibi. Mühendislerin, memurların kazandığının kat be kat fazlasını kazandıklarından mı böyle sorgusuz sualsiz teslim etmişler paracıklarını bu zavallılar anlamadım. Ya da benim güzel kızımın, Abe Trakyalı kızanımın yaklaşık on on beş yıldır kurduğu projenin tatlı olgunlaşmış meyvelerini afiyetle yiyeceği zamana mı denk gelmişlerdi bu zavallılar. 

Abe bir de anlamadım bu kızımız 23 yaşında şube müdürü nasıl olmuş? Kendi başarısı mı? Arkasında poposu kuvvetli kocaman adamlar mı vardı acaba? Şimdi onlar mı yiyolardır paracıkları tıkır tıkır. Zavallı kızımız kodeste. Bir de hangi güç, hangi kuvvet tutmuş onu aynı yerde müdür olarak on yıl tutmuş. Bizim dolandırıcı tabanlı bankamızda bile kimseyi iki üç yıldan fazla tutmazdık abim. Dolandırıcı olarak dolandırılmayalım diye. Paranın gözü kör olsun, her şeyi yaptırır adama maazallah.

Akıllı kızım da son hamleyi zamanında yapamamış ona üzüldüm. Bir tosuncuk kadar olamamış yani anlayacağın. Fakat hala anlayamadığım ve hiç bir zaman anlayamayacağım bu kadar uzun planda son kusursuz yazılmalı değil miydi? Neden bu aksaklık oluştu. Bu çabalarının sonucunu voltingen yapmıştır birileri dışarı bence. Bulgaristan’dan kısa süre sonra kokuları gelir bunların görürsünüz bak.

Kızımızın böyle geçe kalması, onun ve tayfasının paraları tomar tomar elden geçirdikçe gözleri doymaz mı olmuş ne? Rakamlara bak abi hayal bile edemiyorum. Ben ki koca koca banka kurmuş, tüm ülkede hatta Avrupa da parlatmış, adını duvarlara yazdırmış, sonra da içini boşaltmış ben bile bu kadar parayı lüpletemedim. Bu kadar gözlerini boyayamadım insanların, çok kısa sürede patladı bizim olay.

Baktım kızımız bizim topraklardan çıkmış. Ne varsa bu işin başında bizim toprakların insanlarında var bence. Hele de kadın olunca daha bir sevdim kızımızı, ilk fırsatta ziyaret edeceğim kendisini. Belki bir yardımımız dokunur kızımıza, vardır tabii bağlantılarımız her zaman oralarda. O artık bizim dünya ahret bacımızdır. Ne hikâyeler yazarız bundan sonra biz onunla, hayaller kurmaya başladım bile. Zaten uzun yatmaz kızımız, paralarını kaptıranların (hatta sadece bir iddia ama kapanların) ucu siyasetçilerimize kadar ulaşacağını tahmin ettiğimden o güzelim spalilerine bir an önce kavuşmak için kızımızı fazla içerde misafir etmeden kurtaracaklarına eminim.

Dolandırıcılığın kitabını yazdığımı sanırken madara etti bu kızçe beni be abim. Sabrına hayran oldum. Bizim ekip beş yıl eylemsiz kalsa kudururken maşallah abla on on beş yıl gibi bize göre kısa size uzun olabilir bir zamanda, sinsice dantel işler gibi işlemiş planını. Sabır başarıyı kendiliğinden ayaklarının dibine sermiş. Bizimkilere bunu ayrı bir ders olarak vermeliyim. Kadın olmanın da bir faktörü var gibi sanki. Genlerinde var bence, düşünsene bir anne yirmi yıl uğraşıyor da adam gibi bir adamı topluma kazandıramıyor.

Baksana bizden de dolandırıcı ruhlu insanlar var. Ya da biz yazdıkça anlattıkça kendimizi deşifre ettikçe savunma mekanizmalarını oluşturuyorlar. Ne demek Ya adam çuvalla teslim ettiği parayı basit bir kağıda atılan imzayla teslim ediyor, ama akıbetini kontrol etmeyi de ihmal etmiyor, çip takıyor çuvala hareketini izliyor. Bak bak yarısı boş beyin, diğer yarısı dolandırıcılığa basan akıllı beyin ya da kendini akıllı sanan beyin. Hocam madem şüphelendin niye böyle destursuz dünya kadar parayı çuvalla veriyorsun. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diyeceğim ama tavuk ta gelecek gibi gözükmüyor. Sonuçta gitti gidiyor nokta Kom olmuş para.

Abi bir de bize benzeyen bir tarafı var ki güldüm kırıldım, bizim ekipten Ali’nin adaşı var kızımızın grupta da, ne varsa bizim toprakların Ali’lerinde var be abi. Gadasını almazmıyım bütün Ali’lerin. Aaaaaa bu sakın bizim Ali olmasın, amanın durup dururken iş açmaz başımıza inşallah.

Antik kuntik enerjicileri de hiç anlamadığım için onlar için tek kelime edemeyeceğim abim. Ama mevzuları güzel, izliyorum, feyz alıyorum, ülkemin insanını tanıyorum, yüzyıllarca bizim meslekte aç kalmayız diye seviniyorum.

Selamlar abim 

MURAT GARDAŞIN