“ANTAKYA SANAT KOLEKTİFİ” BİLGİLENDİRME YAZISI/Edip  YEŞİL

Herkese merhabalar… 

Dostlar, yapılan çalışmalarla ilgili genel bir bilgilendirme yapmak istiyoruz. Önerileriniz ve katkılarınızla bu sürecin daha hızlı yürüyeceğine inancımız tam.  İlk olarak 16 Mart’ta Türkiye Yazarlar Sendikası Ankara Temsilciliği ile İstanbul ve Mersin’den gelen dostlarımızla gerçekleştirdiğimiz çok da verimli geçtiğine inandığımız deprem bölgesi ziyaretinden notlarla başlayalım. Antakya kent merkezi ziyareti ve açıklama, TİP koordinasyon merkezi ziyareti ve yetkililerle bilgi alışverişi, Samandağ ve Sutaşı mahallesi ziyareti çadırdaki depremzedelerle buluşma/dayanışma, gıda dağıtımı ve çocuklar için özel hazırlanmış oyuncak, kitap, kalem gibi malzemelerin paylaşılması ve son olarak İskenderun’da yemek ve Nazlı arkadaşımızın mekânında değerlendirme toplantısının gerçekleştirilmesi.

Değerlendirme toplantısında öne çıkan başlıkları hatırlamak adına sıralarsak:

  1. Birlikteliğimizin Antakya Sanat Kolektifi olarak yola devam etmesi,
  2. İki merkezde Sanat Konteynırın kurulması,
  3. Okur-yazar buluşmaları, tiyatro, film gösterimi vb. etkinliklerin bu alanlarda yapılması,
  4. Fanzin çıkartılması, deprem gerçeğinin 
  5. Ülkedeki diğer dergilerle birlikte “deprem” konulu dosyaların oluşturulmasına katkı sunmak,
  6. Berlin Senfoni Orkestrası ile yapılan görüşmelerde Expo alanında bir konser düzenlenmesi,

Antakya Sanat Kolektifi olarak TTB Kültür, Sanat ve Edebiyat Kolu üyeleriyle 25 Mart’ta bir araya gelerek deprem bölgesinde günübirlik bir ziyaret programı gerçekleştirdik. Sırasıyla basın açıklaması, Tomruksuyu Sanat Çadırı ziyareti, TTB Sahra Hastanesi ziyareti, İskenderun’da Nazlı arkadaşımızın mekanında akşam yemeği ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Programa yerel ve ulusal basının ilgisi büyüktü. TTB ikinci başkanı Ali İhsan Ökten’in yanı sıra çok sayıda sanatçı, şair, edebiyatçı ve akademisyenin katıldığı toplantıdan kısa notları da sizlerle paylaşmak isteriz.   

  1. Antakya Sanat Kolektifi olarak iki merkezde oluşturmak istediğimiz konteynır sanat merkezinin “Antakya Sanat Akademisi” olarak kurulması yönünde adım atılması (bununla ilgili proje çalışmaları sürüyor),
  2. TTB’nin her yıl düzenlediği “Edebiyat Matinesi”nin bu yıl Antakya’da düzenlenmesi
  3. TTB Felsefe Buluşmalarının 19-20-21 Mayıs tarihlerinde Arsuz’da gerçekleştirilmesi,
  4. Ülkede çıkan bütün fanzinlerle ortak sadece deprem konusunun işlenmesi.

Antakya Sanat Kolektifinin davetlisi olarak gelen, RedFotoğraf kurucularından fotoğraf sanatçısı-yazar Özcan Yaman ve yazar Adil Okay ile birlikte sahada çalışma yaparken “talihsiz” bir kaza yaşamıştık. Fotoğraf çekiminin bitmek üzere olduğu günün sonunda Kurtuluş caddesinde kaldırımda yürürken moloz taşıyan bir hafriyat kamyonundan sarkan iki metrelik çengelli demir Özcan Yaman dostumuzu yola fırlattı. Yaman, önce Sahra Hastanesi’ne ardından Dörtyol Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Kaburga kırığı, kalça kemiği kırığı ve akciğerlerde sızıntı oldu. Şu anda hayati tehlikesi yok ama bir süre yatacak.

Bu arada “deprem” konulu bir sergi hazırlığına başladığımızı da aktarmak isteriz. Ne zaman, nerede sergileneceği ilerleyen süreçte netleşecek. Sıcağı sıcağına sahadan fotoğrafları toplayıp arşivlemek çok önemli. Şartnamesini oluşturduğumuz serginin detaylarının yer aldığı sergi şartnamesini ekte sizlerle paylaşacağız.

Antakya bu süre içerisinde boş tarlaya dönüştürüldü. Aldığımız bilgiler ve sahadaki gözlemlerimiz sonucu tarihi yapıların, mekânların moloz kaldırma çalışmalarına da başlanmış. Yani kent hafızası tehdit altında. Buna birlikte karşı durmanın yanı sıra sanatla hafızayı diri tutmanın önemli olduğunun altını çizmek lazım. Deprem gerçeğinin unutturulmaması, her an herhangi bir coğrafyada böylesine bir gerçekle karşılaşacağımızı, ülkemizde asıl felaketin deprem sonrası, “ihmalkârlıklar” zinciriyle ortaya çıktığını her zaman hafızada tutmak gerekir.


Ek Notlar:

  • Arsuz Üç Ağaç Kültür Evi ile hafta sonu çocuklara yönelik masal anlatma etkinliği gerçekleştirildi. (Bu etkinliğe Tomruksuyu Eğitim Merkezi’nden İsmail Gezgin ve Deniz Gezgin Hocalarımız destek oldular)
  • Sol Portal’da Antakya Sanat Kolektifi ile deprem sürecine yönelik söyleşi yapıldı. 2 ya da 3 Nisan günü yayımlanacak.
  • TTB Kültür Sanat Kolu üyelerinden Ayşegül Tözeren, TTB ikinci başkanı Ali İhsan Ökten, Altay Öktem, Prof.Dr. Esin Şenol “Açık Radyo”da Antakya izlenimlerini paylaştılar. 
  • Antakya Sanat Kolektifinin bileşenlerinden İskenderun Ayna Kültür Derneği ile yaptığımız toplantıda ilerleyen süreçte Asklephion Sağlık Kurultayının yapılması, “Bir İnanç Merkezi Olarak Antakya” başlıklı bir etkinliğin Sen Piyer Kilisesinde yapılması üzerine görüş birliğine varıldı.
  • Deprem bölgesindeki insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere bize gönderilen gıda, hijyen, kitap, oyuncak gibi malzemeleri koordinasyon merkezlerimize yönlendirerek dağıtıma devam ediyoruz. 
  • Ayrıca bu süreçte TTB, Ayşegül Tözener, Adil Okay, Süreyya Köle, Recep Yıldırım, Demet Parlar gibi isimler farklı projelerde önemli koordinasyonlar sağladılar. Onlara ayrı ayrı teşekkür ederiz.